Félküllős eszmefutattások egy gyakorló szociopata tollából

2015. február 13. 19:30 - Cyberköcsög

Élet Skóciában 2. rész

1_pound_2008_shield.jpg1. rész: itt.

Két és fél telt el az első rész posztolása óta. Rengeteg új dolgot tanultam az itteni rendszerrel kapcsolatban, sok új barátra leltem és sokat vesztettem közülük. Egy lakásban összeférhetetlenség, pénzen való szarrágózás, vagy csak megfáradt emberi kapcsolatok. Van amiért kár és van amit sajnálok. De menni kell tovább.

Jött egy kérdés amire hosszaban szeretnék válaszolni.

Hol is kezdjem? Mindenkit a fizetés érdekel elsősorban, legyen ez az első.

Fizetés:

Minden év októberében emelnek pár százalékot a minimálbéren (National Minimum Wage rates). Függ az életkorodtól, de vannak olyan munkáltatók, akik alapból megadják a 21 éves kortól járó "maximum minimumot", ami jelenleg Ł6.50.
Itt van a többi: gov.uk/national-minimum-wage-rates

Heti, kétheti és havi fizetések vannak. Ez természetesen a munkáltatótól függ. 

Lakbér:

Ez a legnagyobb UK-s albérletkereső. rightmove.co.uk
Itt rengeteg a változó. Rajtad áll, hogy melyik városba szeretnél menni és mennyit szánsz rá. Az előző poszt óta elköltöztem. Most egy studio flat-ben élek. Nincs külön hálószoba/nappali. Egy nagy szoba az egész elkülönített konyhával és fürdőszobával. Ez most nekem Ł240-ba fáj havonta.

Council Tax:

Pl: Renfewshire, Glasgow City Council, East Dumbartonshire, North Lanarkshire stb. Elviszik a szemetet és víz folyik a csapból. Minden megyének/önkormányzatnak más díjszabása van és függ az ingatlan értékétől. A-tól (legolcsóbb) H-ig (legdrágább) terjedő skála ami egy '91-es értékbecslés alapján készült. 

Ha találtok pontos címet a fenti oldalon, akkor meg tudjátok nézni melyik Council Tax Band-ba tartozik a lakás. Band kereső: saa.gov.uk, ezek után pedig az adott Councilhoz tartozó, Council Tax Charges-ra kell rákeresni.
Renfrewshire Council-nál az A Band éves költsége: Ł1050.36.

Ez alapértelmezetten úgy van megoldva, hogy áprilistól-januárig kell fizetni, tehát a fenti összeg 10 hóanpra van szétosztva. Február, március "free hónap". 

Ha egyedül élsz 25% kedvezményt kapsz.

"mennyire fogadják a külföldieket stb.?"

Erre nehéz válaszolni, vannak jó helyek, kevésbé jók és rosszak. Minden skót lengyelnek nézi a fehérbőrű külföldieket, ez egy kicsit irritáló, de hát ez van. Van aki azonnal talál munkát, van aki több hónapot vergődik. 

Most csak ennyire futotta az időmből, majd még "ápdételem" ezt.

::: Cyberköcsög :::

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://janiepinsky.blog.hu/api/trackback/id/tr447172587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Félküllős eszmefutattások egy gyakorló szociopata tollából
süti beállítások módosítása